X/Y Goran Kajfeš

December 1, 2010

NWT

Trumpetaren Goran Kajfeš, bekant bland annat från Oddjob, har levererat ett ovanligt ambitiöst soloprojekt. Cd:n X och cd:n Y kommer paketerade i en liten konstbok med en numrerad upplaga på 500 ex.

X är en studioinspelning där Gorans Kajfeš lyriska trumpet med sin atmosfäriska klang omger sig med en stor skara med musikanter, som släpper loss i rytmisk och innehållsrik musik med tablas och andra slagverk, träblås och elektroniska instrument och effekter. Det är färgat av rock, jazz och etniska klanger och rytmer. Över alltihop svävar Kajfeš trumpet, som ofta ger en ödslighet åt ljudbilden.

Sista spåret på X pekar över mot den mer syntetiska Y, där Goran spelar allt själv med hjälp av en armada av elektroniska instrument. Y blir något av en syntetisk renodling av X. Elektroniska klanger, samplingar och rytmiska markeringar formar en monoton matta som underlag för den Kajfeška trumpeten som trivs i den hypnotiska omgivningen, lekfull och nyfiken. Grundtonen är densamma på de två skivorna, men realiseringen skiljer.

4/5

Olle Hernegren