X/Y Goran Kajfeš

December 3, 2010

Nöjesguiden

 Nu breder han ut sig ordentligt, Sveriges bästa trumpetare. Utöver alla uppdrag han åtar sig och utöver sin egen skivetikett Headspin hinner han släppa hela två album lagom till jul. X är en ensembleskiva med de bästa av de bästa, däribland Per Ruskträsk Johansson, Jonas Kullhammar och Andreas ASS Söderström och med en musikalisk, geografisk och influensvarierad bredd som sträcker sig från post-bebop via modern jazzfunk till afro, från Harlem via Centralafrika till Indien, från Sun Ra via Miles Davis och Don Cherry till The Budos Band.
Y är på många sätt dess antites, som sig bör, och består av Goran Kajfe? experimenterande på egen hand. Det innebär inte alls svårtillgänglighet, som man skulle kunna förledas att tro, utan utmynnar istället i ambientstycken där en spröd electronicabotten fungerar som fundament till nästan sakrala blåsmelodier.
Som om inte det vore nog kommer de 500 första exemplaren förpackade i en vacker liten bok med bildkonst för att illustrera skivornas alla stycken, så smaklig att den precis som musiken hade klarat sig helt på egna ben.
 
Patrik Forshage