X/Y Goran Kajfeš

February 20, 2011

Dagbladet

Kroatisk-Svenske Goran Kajfes (40) er blitt et kraftsenter i svensk jazz som arrangør, komponist, orkesterleder og ikke minst trompetist, og har etter hvert fått et navn også i Norge. På dobbeltalbumet «X/Y» viser han to av sine mange musikalske sider i det «X» er et frodig orkesteralbum, mens «Y» er en ganske annerledesklingende duosession.

Musikerlista på «X», samlet kalt The Subtropic Arkestra, teller toppfolk som saksofonistene Jonas Kullhammar og Per «Ruskträsk» Johansson, gitaristen Robert Östlund, bassisten Johan Berthling og trommeslageren Johan Holmegard (Dungen), og det låter tøft og spenstig enten Kajfes & co. blander jazztilnærming og groovelyst med balkanske eller afrikanske impulser i et dynamisk kok.

Bortsett fra ei Don Cherry-låt er all musikken på «X» signert Kajfes, mens «Y» er et samarbeid mellom Kajfes og produsent/keyboardist/elektroniker David Österberg i form av den ni-delte «Perfect Temperature for Leaving Home».

Store synth-landskap, beats, lyder og melodiøse trompetstrekk veves sammen, og effekten er fascinerende, til dels hypnotiserende.

5/6

 Terje Mosnes