X/Y Goran Kajfeš

December 18, 2010

Gaffa

En omskakande upplevelse som smeker och leker med lyssnarens hjärta

Det var några år sedan man hörde något av Goran Kajfeš, något av honom i sitt eget namn, något med hans attribut. Tiden har gått, så man vet inte längre att man letar, man vet inte längre att man suktar och kräver att höra något. Och så gör man det. Och man förstår den längtan man inte märkt, man förstår det tomrum man inte upplevt tidigare. Alla bitar faller på plats.

Goran Kajfeš trumpet fyller de där tomrummen, fyller musiken, fyller tillvaron. Tillsammans med några av de namnkunnigaste svenska jazznamnen, tillsammans med både elektronik och autentisk analogi, både electronicamiljöer och rock- och popditon, men allt är en entitet, en sammansatt massa av liv. Stämningar och utbrott går från lugn vila, hypnotisk sömn via uppvaknandets förvirring, upplösta rum i upplöst tid till maniska mantran med handklapp och tablas; frisläppt i nästan anarkistiskt sjuttiotalsflum, vackert och stort.

Det är jazz, det är folkpsyk, det är rock och pop och allt, förenat och förlöst på två CD-skivor. Det är musik som berör allt hos en. Som hittar nervtrådar, som leker med ens sinne, ens hjärta, ens hjärna. Det går in i blodet, i benen; det är musik för både fysisk och intellektuell introspektion och utlevelse.

Man blir omskakad, man blir rörd. Man sugs in i musiken, oavbrutet, ofrånkomligt; in i det monotona, in i de upprepade fraserna, in i de nyupptäckande vindlingarna. X/Y är en organisk, levande entitet som man vill bo med, en livskamrat. En som både definierar och är större än den man är som lyssnare. En humanistisk drog att alltid njuta.

6/6

Magnus Sjöberg